Suomalaisten lasten ja nuorten satuja (ennen 20.3.)

Helsinkiläisten lasten satuja  

Benjam 6v ja Julius 6v   Helsingissä 11.2.2013

Olipa kerran nimeltään veljekset Mario ja Luigi. He lähtivät seikkailulle. He tapasivat hovivartijan. He kysyivät hovivartijalta:- mitä on tapahtunut? Yksi pikku-bouser ja monta, monta muuta bouseria on varastanut prinsessan, kertoi  vartija.

Niinpä siitä eteenpäin. Mario ja Luigi menivät pelastamaan prinsessan pahan bouserin käsistä. Ne menivät bouserin linnaan, jossa oli tapahtunut sillä tavalla, että he olivat tiputtaneet pahan bouserin laavan. Tuli pikku-bouser joka vei prinsessan uuteen maahan.

Siellä he tapasivat yhden Kivi-marion, sitten Kivi-mario sanoi:- ketkä te olette. Sinä yksi näytät ihan samalta kuin minä. Mario kysyi: – kuka sinä olet? Minä olen kivi-mario ja olen syntynyt kivestä kaukana kivimario-laaksossa. Siellä ei ole tavallisia marioita, kaikki on kivestä. Eilen näin siellä vihreitä bouseri-tyyppejä, pieniä ja ison. Ne (vihreät tyypit) sanoi:- nyt mennään linnoihin ja siellä me voimme ottaa padat esille ja loidimme kaikinlaisia loitsuja, joilla voimme saada prinsessan tekemään kaikenlaisia piirakoita. Niillä piirakoilla voimme houkutella marion ja luigin linnaan. Silloin saamme heidät nalkkiin ja tuhoamme heidät.

Mario ja luigi päättivät etsiä monta tuli- ja jääkukkaa, laittaa ne tykkiin ja ampua ne bousereiden taikapataan. Sitten niiden padat järähtävät, eikä ne voi enää loihtia prinsessaa tekemään piirakoita.

Mario ja luigi toteuttivat suunnitelman. Sitten ne hakivat prinsessan takaisin prinsessan linnaan. Ne sai palkinnoksi monta tähteä. Kultaisia silmätähtiä, jotka muuttavat ne tähti- marioksi ja –luigiksi, jotka pystyvät tuhoamaan pousereita, myrkkysieniä ja pahiskilpikonnia.

Pojat pelaavat mielellään tietokonepeliä kotona ja halusivat kertoa pelin hahmojen päivästä sadun, jonka kirjasi Oili Kinnunen

Aida 6v ja Lotta 7v    Helsingissä 11.1.2013

Olipa kerran hyvä päivä ja siellä oli pässi. Sitten siellä eli lokki. Siellä eli myös lakki. Ja lepakki. (hih,hih!)

Elipä kerran pässi maatilalla. Se pässi halusi ruokaa. Sitten tuli perhonen, virtahepo, kana ja ronsu (heh!). Sitten tuli lokki ja sanoi:- ota tämä kala minulta kun heitän sen alas! Pässi hyppäs ja teki voltin siinä samalla kun otti sen ihmekalan. Kun se pässi söi sen kalan, se muuttui virtahevoksi. Sitten taas kun se söi uuden kalan se muuttui taas pässiksi. Sitten tapahtui kas niin, että kun sillä oli vielä nälkä ja se söi kalan , niin sitten se muuttui papukaijaksi. Sitten se lensi pois!

Tytöt leikkivät satua kertoessaan pikkueläimillä ja sadun kirjasi Oili Kinnunen

Anton 6v  Helsingissä 14.2.2013

Satu kahdesta pehmolelusta ja sen kirjasi Oili Kinnunen

Tinki ja Pinki

Tinki ja Pinki menivät yhtenä päivänä puistoon. Ne löysivät kuumailmapallon. He menivät taivaalle ja näkivät monenlaisia lintuja… joutsenia ja muita myös… eli lentäviä eläimiä.

Iik! Lentokone törmäsi kuumailmapalloon. ”Me putoamme”, huusi Tinki ja Pinki. Onneksi he putosivat puuhun. He menivät maahan ja etsivät ruokaa. He ei tietäny, että he olivat Tinki- ja Pinki-maassa. He törmäsivät yhteen, kahteen liito-oravaan. Ne sanoivat:- Pienet älkää tönikö! Sitten Tinki ja Pinki huomasi, että ne oli äiti ja isä. He menivät kotipuuhun ja söivät pähkinäkeittoa. Sen pituinen se.

TinkiPinki

Hertta 6v ja Anna 6v     Helsingissä 15.2.13

Olipa kerran kissa ja koira. Koira alkoi jahdata kissaa. Ne tappelivat koko päivän ja sitten ne menivät nukkumaan. Seuraavana päivänä kissa alkoi jahdata hiirtä. Sitten tuli kohta ilta. Ja aamulla niiden omistaja tuli ja katsoi, mitä ne tekivät. Hiiri ja kissa alkoi  riehumaan. Sitten kissa ja hiiri lähti ulos. Ne kävi taiviksen puistossa keinumassa. Kun he tulivat kotiin, kissa nukahti pihalle. Hiiri meni kotiin. Sitten isäntä tuli ja kantoi kissan kotiin.

Sitten kissa alkoi vaanimaan hiirtä. Hiirtä pelotti. Kissa oli raivoissaan kun ei saanut hiirtä kiinni. Hiiri ei päässyt pois kolosta. Silloin kissa lähti kotiin ja jätti hiiren rauhaan.

Tytöt leikkivät keskenään kissaa ja hiirtä ja kertoivat samalla satua, jonka kirjasi Oili Kinnunen

Iida 7v   Helsingissä  12.2.2013

Mul on ollu sellanen päivä, että se oli eka kurja ja sitten iloinen. Kun  minä sain korvikset. Ensin me mentiin kysymään jostain kaupasta, mutta siinä oli seitsemän kahdeksan ikäraja. Sitten me mentiin toiseen kauppaan. Sitten me saatiin vuoroajan.

Ekana jännitti. Sitten piirrettiin korviin merkit, minne ne laitetaan. Ne oli pisteet. Ja otettiin semmoinen poranmuotoinen kone. Ja sit ne oli yhtäkkiä korvissa. Se sattui vähän ja sitten mentiin kotiin. Sen pituinen se.

Iida kertoi, kuinka sai reiät korviin ja tarinan kirjasi Oili Kinnunen

Nelli 7v ja Lili 6v    Helsingissä 11.1.2013

Tytöt leikkivät päiväkodin salissa ja kertoivat satua, jonka kirjasi Oili Kinnunen

Tutti ja Tatti

Tutti ja tatti oli retkellä ja sitten ne ajatteli tulla ulos täältä niiden majasta. Sitten tutti ja tatti kiipesi maailman korkeimpaan puuhun. Sitten ne tulivat alas ja menivät autoon. Sitten ne lähti ajamaan kotiinpäin, koska ne olivat olleet leirillä. Kun ne olivat perillä, ne meni niiden kotipuuhun jossa ne haukotteli. Sitten ne ottiva nokoset.

Ja kun ne heräsi sitten tuli kammottava ääni. Ja se oli kummitus. Ja ne juoksi pakoon. Sitten ne ei nähny kummitusta koska se oli niiden takan. Se nipisti niitä ja ne kirkaisi. Sitten ne kiipesi nopeasti kotipuuhun.

Ja sitten tuli kettu, joka yritti syödä tutin ja tatin. Kettu alkoi kiivetä niiden kotiin. Tutti ja tatti kiipesivät alas ketun mennessä ylöspäin. Ne juoksivat autoon. Kettu huomasi, että ne olivat karanneet autoon ja ovet oli lukossa. Kettu puri lukot auki ja tutti ja tatti karkasivat maailman korkeimpaan puuhun.

Sitten tutti ja tatti näkivät tähden, joka vei ne kauas pois ketun luota… nuppitaululle. Ja tutti ja tatti ajattelivat lähteä pois nuppitaulusta, ettei neulat pistäisi heitä.

Sitten he löysivät maasta lapasen ja he aikoivat muuttaa sinne. Mutta sitten tuttia alkoi kutittaa nenään ja se lähti pois ja tatti seurasi perässä.

Sitten ne löysivät jätti-ison tuolin ja sitten siellä oli ampiaispesä ja ne kiipesi puuhun pakoon. Tatti oli liian hidas ja ampiaiset alkoi pistellä tattia. Tutti ja tatti huitaisi ampiaiset pois ja lähti pois.

Sitten tutti ja tatti alkoi laskea sydäntähtiä ja niitä oli sitten 21. Sitten ne näki sateenvarjon ja menivät sateensuojaan. Ja menivät siihen lämmittelelmään. Sitten sinne tuli krokotiili, joka yritti syödä tutin ja tatin. Ne alkoivat uida ja krokotiili tuli nopeasti ja ne hyppäsi krokotiilin selkään ja siitä kivelle.

Ne näki, että siellä oli jättimäinen saari täynnä eläimiä ja ne päätti uida sinne. Tatti tiesi, että sillä asui jättiläinen ja se hyppäsi kivelle. Mutta kivellä asui myrkkysammakko ja hän päätti hypätä toiselle kivelle ja tutti seurasi perässä. Sitten tutti sanoi: voisiko tämä kivi olla meidän koti. Tutti sanoi: kyllä. Ja sitten tuli pimeää ja tutti ja tatti menivät nukkumaan.

Tuli aamu. Tatti meni portaita pitkin veteen uimaan ja tutti seurasi perässä. Yöllä oli ollut myrsky ja niitten koti oli räsä. Sitten ne kiipes maailman korkeimpaan puuhun myrskyä pakoon.

Myrsky oli niin kova, että tatti lensi maahan ja hän pyötyi. Tutti näki kaiken ja hyppäsi apuun. Tutti päätti auttaa hänet ylös takaisin.

Sitten he kuulivat karhun äänen. Tutti ja tatti pelästyivät ja he juoksivat pieneen koloon. Ja se oli niin pieni, ettei karhu mahtunut sinne syömään tuttia ja tattia. Kun karhu näki ne, ne menivät maailman korkeimpaan puuhun pakoon. Sitten ne jäivät sinne asumaan. Ja sitten se oli onnellinen loppu.

Pirkka 6v ja Oskari 6v.  Helsingissä 12.2.2013

Olipa kerran juna. Juna törmäsi puuhun ja puu kaatui junan päälle. Juna meni rikki. Puusta tippui keppi ja sitten se katkesi. Kepin sisätä tuli muurahainen ja se meni junaan, mutta se oli rikki. ”miksi tämä juna ei liiku?”, sanoi muurahainen.

Sitten muurahainen puraisi junan sähköjohtoa ja sai sähköiskun. Muurahainen meni pois junasta ja sitten se kiipesi takaisin puuhun. Sitten se meni lehdelle ja putosi lehdeltä alas.

Sitten tuli karhu ja astui sen päälle. Ja sitten se muurahainen litistyi. Sitten karhun päälle tippui lehti. Se otti sen pois. Sit se meni koloon ja siellä oli siili. Muurahainen hyppäsi sen siili-piilin päälle. Ja sitten se meni sieltä kolosta pois.

Sitten se meni junan raitteitten alle. Sitten tuli käärme ja se puraisi sitä. Muurahaiselta irtosi jalka.

Muurahainen käveli dublon päälle ja meni dublon reikään ja puraisi dubloon reiän. Sitten se meni tekemänsä reiän sisälle ja sieltä ulos.

Sitten se meni puun koloon ja kaivoi sinne yhden kolon. Ja hyppäsi sieltä pois. Sitten kaarnanpala tippui sen päälle ja se meni kaarnanpalan sisään ja se meni sieltä pois.

Sitten se kiipesi uudestaan puuhun. Se meni oksalle ja sitten tuli lintu ja söi sen. Sitten muurahainen hyppäsi sen suusta pois. Ja sitten se meni ruohoon piiloon.

Ja junan päälle ja sitten se meni sen savupiipusta sisään ja laskeutui alas junaan. Se kaivoi kolon junan ohjaamoon. Ja sitten ohjaamo meni rikki. Se painoi yhtä nappulaa ja juna räjähti. Sitten se painoi toista nappia ja junan moottori lensi ylöspäin ja muurahainen oli sen päällä.

Karhu kiipesi puuhun ja muurahainen hyppäsi sen päälle ja pois. Se meni kotiin jääkaappiin sisälle, paiskasi oven kiinni ja laittoi sen lukkoon. Ja kaivoi sinne reiän. Sitten se söi banaanin ja otti kellon. Laittoi sen jääkaapin seinään ja meni nukkumaan.

Pojat leikkivät eläinhahmoilla, dublo-legoilla ja junaradalla ja kertoivat sadun, jonka kirjasi Oili Kinnunen

Vantaalaisten lasten satuja

Hyvä päivä

Aaro, 4 vuotta

Aaron hyvä päivänä tulee ilotulituksia, leikkiä autolla, ei mitään muuta leikitään mopoilla autoilla kovaa.

Hyvä päivä

Erica, 6 vuotta

Tyttö meni poimimaan kukkia ja mummolaan, kun se asui kaupungissa ja sitten se löysi yhden kukan ja sen nimi oli punakukka ja sitten se vei sen mummolle ja mummo sanoi hieno kukka. Sitten se meni uimaan ja oli lämmintä vettä ja sitten se ui, mutta tuli rannalle ja sitten ne lähti puistoon ja se oli kotipihalla ja siellä puistossa oli liukumäki ja se tyttö laski sitä liukumäkeä pitkin ja sitten ne meni kotiin takaisin. Ja sitten huomenna ne meni takaisin puistoon, mutta siellä oli remontti ja työmiehiä ja ne työmiehet sanoi, ettei saa tulla tänne ja sitten ne lähti kotiin. Loppu.

Hyvä päivä

Milla, 3 vuotta

Pieni tyttö meni kotiin ja aloitti palapelin ja ei tehnyt muuta. Sitten lähti ulos. Sitten meni linnaan. Linnassa teki ruokaa, hän söi ruoka maistui. Sitten se lähti kotiin. Tyttö meni kotona hammaspesulle ja nukkumaan. Sen pituinen se.

 

Nuoren satu Kärkölästä

TAMMISEN HESSU

Tammisen Hessu oli vaahtosammutinasennusfirmassa töissä muutama vuosi sitten. Sit se oli Seinäjoella asentamassa vaahtosammuttimia. Kun se sai hommat hoidettua isäntäperhe, jonka taloon se asensi niitä sammuttimia, kysy: ”Mitä aiot nyt tehdä? Aiotko lähteä yötä myöten ajamaan?” Tamminen: ”Kyl varmaan.” Isäntäperhe sanoi: ”Älä lähde. Jää tähän meidän luokse yöksi.” No siinä sitten istuttiin iltaa. Siinä oli kaikkea konjakkia ja muuta herkkua tarjolla ja Tammiselle laitettu hieno vierashuone. Pedatut sängyt. Kun Tamminen oli menossa nukkumaan, vatsasta kuului omituinen ääni. Sitten tuli tunne, että sieltä voisi tulla ulos jotakin aika kovaakin vauhtia. Sit Tamminen ajatteli, että nyt pitää mennä vessaan ja avasi huoneen oven ja huomasi samalla, että viereisessä huoneessa, jossa pariskunta yöpyi, oli ovi auki ja huoneessa oli 110 metrin aidat käynnissä. No eihän Tamminen kehdannut aiheuttaa häiriötä jota olisi tullut, jos hän olisi mennyt siitä ohi. Sitten Tamminen mietti, että mikä olisi ratkaisu tässä tilanteessa. Tamminen avasi ikkunan ja katsoi pitäisikö siitä vääntää, mutta ei sitä voinut, koska ikkunan alla olevat aluslaudat olisivat likaantuneet. Sit hän huomasi työkalupakkinsa lattialla, mutta eihän sinnekään voinut asioitaan hoitaa. No, sitten Tamminen keksi, että ongelmaan oli ratkaisuna Fiikus-niminen kasvi. No, Tamminen nosti varovaisesti kasvin mullasta, teki sinne uudet pohjamullat ja asetteli kasvin takaisin ruukkuun. No, tästä pari kuukautta niin sammutusfirmaan tuli joulukortti, jossa luki näin: Emme ole mitenkään vihaisia teille, mutta Herran Jumala kertokaa missä se on. Loppu.

22.2.2013 kotona Kärkölässä

Lauri 21v, saduttajana äiti

Advertisements
This entry was posted in Satuja ja tarinoita. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s